Τετ, 18 Δεκέμβριος
17:00 μμ New York

Live Webinar: Bρυγμός και εμφυτευματικές αποκαταστάσεις

Speaker(s): Ίλεια Ρούσσου

Please login or register

In order to view this webinar you need to login into your account. Don't have an account? You can create one for free.

Bρυγμός και εμφυτευματικές αποκαταστάσεις

Ίλεια Ρούσσου

Βασισμένοι περισσότερο στην κλινική εμπειρία οι πλειονότητα των οδοντίατρων θα ταξινομούσε τους ασθενείς με βρυγμό σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την κατάρτηση σχέδιου θεραπείας με εμφυτευματικές αποκαταστάσεις.

Οι τεχνικές και μηχανικές επιπλοκές που παρατηρούνται στις προσθετικές αποκαταστάσεις είναι αρκετά συχνότερες στους ασθενείς αυτούς. Ακόμα και αποτυχία οστεοενσωμάωσης και κάταγμα εμφυτευμάτος έχουν αναφερθεί σε άρθρα κλινικών περιπτώσεων. Η μηχανική υπερφορτιση των εμφυτευματικών αποκαταστάσεων μέσω των δυνάμεων του βρυγμού μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές στο προσθετικό τμήμα των αποκαταστάσεων. Αυτές αφορούν κάταγμα της πορσελάνης, κάταγμα του μεταλλικού σκελετού, αποκόλληση των συγκολλούμενων αποκαταστασεων, αποκοχλίωση των κοχλιούμενων, κάταγμα βίδας. Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την άμεση συσχέτιση του βρυγμού και της υπερφόρτισης των εμφυτευμάτων, συνιστάται μια προσεκτική προσέγγιση του σχεδίου θεραπείας. Η έλλειψη του περιρριζίου που χάνεται μαζί με την εξαγωγή του δοντιού αποτελεί την κυριότερη διαφορά στο πως κατανείμονται και στο πως ανταποκρίνονται στην υπερφόρτιση τα δόντια και τα εμφυτεύματα. Η οστεοενσωμάτωση επιτρέπει σχεδόν μηδενική μετακίνηση των εμφυτευμάτων κατά την διάρκεια άσκησης υπέρμετρης δύναμης στις μασητικές επιφάνειες της αποκατάστασης. Επομένως κάποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν τόσο στο σχέδιο θεραπείας όσο και στον σχεδιασμό της αποκατάστασης προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται κάπως οι υπέρμετρες δυνάμεις που ασκούνται κατά την διάρκεια του βρυγμού. Ο έλεγχος της υπερφόρτισης αυτής αποτελεί έναν ξεχωριστό κλινικό προβληματισμό με διαφορετικές απαιτήσεις έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο λιγότερος δυνατός τραυματισμός των περιβάλλοντων ιστών.

Στην βιβλιογραφία αναφέρονται ορισμένοι κανόνες που αποσκοπούν στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης παρενεργειών. Εκτός από την παρότρυνση να ελέγχονται οι δυνάμεις που ασκούνται από τον βρυγμό, οι αρχές αυτές αφορούν έναν διαφορετικό σχεδιασμό της σύγκλεισης στις εμφυτευματικές αποκαταστάσεις συγκριτικά με τις αποκαταστάσεις επί οδοντικών


Release date: 18/12/2013
Expiration date: 18/12/2016

Speaker(s)

Ίλεια Ρούσσου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
– Πτυχίο Οδοντιατρικής σχολής, Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, 1992.
– Μεταπτυχιακές σπουδές στο Παν/μιο Temple University School of Dentistry, Philadelphia, USA, δίπλωμα Certificate in Prosthodontics, 1995.
– Μεταπτυχιακές σπουδές στοΠαν/μιο University of Kentucky, Dental school, Lexington, USA, δίπλωμα Certificate in Orofacial Pain, 1997.
– Master στην Βιολογία στόματος, Οδοντιατρική σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, 1999.
– Διδάκτωρ, Οδοντιατρικής σχολής, Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, 2004.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
– 1995-1996: Assistant professor of prosthodontics, Temple University school of Dentistry, Philadelphia, USA
– 1997-σήμερα: Επιστημονικός συνεργάτης στην προπτυχιακη και μεταπτυχιακή κλινική οδοντικής προσθετικής, Οδοντιατρική σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών.
– 2008-σήμερα: Λεκτορας Προσθετικής, Οδοντιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ

ΜΕΛΟΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
1.Μέλος της Εταιρίας Οδοντικής Προσθετικής Ελλάδος, από το 1998.
2000- σήμερα: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ταμίας
2.Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οστεοενσωμάτωσης από το 2003.
3.Μέλος της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης από το 2007.
4.Member of the European Academy of Osseointegration, since 2003.
5.Μέλος της European Academy of Osseointegration, since 2004.
6.Member of the American Dental Society of Europe, since 2005.
7.Full Member of the European Academy of Craniomandibular Disorders, since 2006.
8.Μέλος της European Prosthodontic Association
9.Member of the international College of Prosthodontists

Ask the Expert

Leave a Reply